Hyppää sisältöön

Robocosta Cobot Expert

30 toukokuun, 2024

Yhteistyötobotit eli cobotit ovat ihmisen kanssa samassa työtilassa ja usein yhteistyössä toimivia robotteja. Cobotit voivat työskennellä teollisuudessa, palvelutehtävissä esimerkiksi kirjastoissa, logistiikan parissa tai vaikka terveydenhuollon puolella hoitajia avustavissa tehtävissä. Cobotti voi olla asennettu kiinteään työpisteeseen tai liikuteltavaksi – joskus jopa itsenäisesti työtehtävästä toiseen siirtyväksi. Cobotiikka on tällä hetkellä nopeimmin kasvava robotiikan osa-alue.

Roboco on toimittanut useita ihmisen kanssa yhteistyötä tekeviä cobotteja. ”Olemme aina panostaneet robottisolujen suunnittelussa turvallisuuteen, tehokkuuteen ja innovatiivisuuteen.” sanoo Roboco Oy:n toimitusjohtaja Oskari Hakaluoto. Robocon henkilöstö on suorittanut useita koulutuksia toteuttaakseen toimivat ja turvalliset yhteistyörobottisovellukset. Cobottisovelluksissa työturvallisuus täytyy huomioida erityisen tarkasti, koska samaan työtilaan on pääsy myös työntekijöillä – joskus jopa satunnaisilla ohikulkijoilla.

Cobotit tuovat täysin uusia mahdollisuuksia automatisoida työvaiheita. Hankalat ja kalliilla toteutettavat tehtävät voidaan jättää ihmiselle ja cobotti tekee yksinkertaisemmat ja toistuvat työtehtävät. ”Cobotit madaltavat automatisoinnin kynnystä ja avaavat mahdollisuuksia lähestyä tuotannon tehostamista uudelta kulmalta.” pohtii Hakaluoto.

ABB auditoi kumppaneitaan ja antaa Cobot Expert- sertifikaatin tunnustuksena laadukkaasta ja turvallisesta cobotti-integroinnista. Tunnustuksen saamiseksi tulee suorittaa kattavat koneturvallisuuskoulutukset sekä ABB:n järjestämiä koulutuksia. Robocolle Cobot Expert sertifikaatti myönnettiin ensimmäisten yhtiöiden joukossa Euroopassa. ”Olemme tehneet paljon asioita cobotiikan edistämiseksi ja teknologian tuomiseksi suomalaisten yritysten hyödynnettäväksi. Olemme ylpeitä tunnustuksesta. Kiitos ABB:lle yhteistyöstä.” hymyilee Oskari Hakaluoto.

”Roboco Oy on toiminut pitkäaikaisesti ABB:n robotiikkakumppanina. Olemme erittäin iloisia, että yhteistyömme laajenee nyt myös cobotiikan pariin. Robocossa yhdistyy maailmanluokan ohjelmointi- ja sovellusosaaminen. Olemme vakuuttuneita, että ABB:n cobotit yhdistettynä Robocon osaamiseeen tulevat auttamaan monia suomalaisia kappaletavarateollisuuden yhtiöitä automatisoimaan myös piensarjatuotantoa.” sanoo ABB Suomen divisioonan johtaja Janne Leinonen.

”Cobotit madaltavat automatisoinnin kynnystä ja avaavat mahdollisuuksia lähestyä tuotannon tehostamista uudelta kulmalta.”

Yhteistyörobotit ovat joustavia soveltaa ja helppokäyttöisiä. Joskus kuitenkin päädytään valitsemaan perinteisempi teollisuusrobotti, mikä asennetaan toimimaan suoja-aitojen sisäpuolelle tai valoverhon taakse. ”Cobotit ovat oikein käytettynä turvallisia. Joskus tuotantoprosessi voi vaatia teräviä työkaluja tai sisältää kuumia työvaiheita, jolloin ihmiskäden pääsy työalueelle on estettävä. Tällöin päädymme käyttämään teollisuusrobottia ABB:n valikoimasta ilman cobottien turvatoimintoja.” kertoo Hakaluoto. ”Muita syitä aidatun teollisuusrobotin käyttämisen voi olla työkappaleen suuri paino, tuotantokapasiteetin vaatima liikenopeus tai joskus jopa tilantarve.” Käytännössä turvallistaminen tehdään kolmivaiheisena. Ensin tutkitaan voiko prosessista suunnitella turvallisemman, seuraavaksi riskejä pienennetään turvalaitteilla ja lopuksi arvioidaan, olisiko henkilösuojaimista apuja yhteistyörobottisovelluksen toteuttamiseksi.

Roboco toimittaa cobottien lisäksi valmiiksi rakennettuja ja testattuja robottisoluja myös teollisuusroboteilla ja perinteisemmillä turvaratkaisuilla. Toimituslaajuus vaihtelee valmiista kokonaisuuksista pelkkiin cobotteihin, jolloin asiakas vastaa itse ohjelmoinnista ja käyttöönotosta. ”Usein toimittamissamme robottisoluissa on hyödynnetty konenäköä tai koneoppimista. Meidän koko henkilöstö on varsin ohjelmisto-orientoitunutta ja ratkaisut tuotannon haasteisiin haetaan uusien teknologioiden soveltamisen kautta.” päättää Oskari Hakaluoto.

Search